Autistische Julia wordt nieuwe bewoner in Sesamstraat

Sesamstraat autisme

De inwoners van Sesamstraat krijgen er een nieuwe bewoner bij. Julia, een meisje met feloranje haar en grote groene ogen wordt de nieuwe straatgenoot van Tommy, Ieniemienie, Elmo en Pino. Opvallend detail: Julia is autistisch.

Autisme

Volgens de bedenkers van Julia is ze een herkenbaar personage voor autistische kinderen of kinderen die iemand met autisme kennen. Woensdag werd ‘Sesame Street and Autism: See Amazing in All Children’ online gelanceerd.

Dokter Jeanette Betancourt, betrokken bij Sesame Workshop, hebben autistische kinderen vijf keer zoveel kans te worden gepest. „En aangezien een op de 68 kinderen autistisch is, gaat dat om nogal wat pesterijen”, stelt ze tegenover People magazine. „Ons doel is om naar voren te brengen wat alle kinderen gemeen hebben, en niet waarin ze verschillen. Kinderen met autisme houden ook van spelen, van vriendjes en vriendinnetjes en van deel uitmaken van een groep.”

Debuut

Julia heeft haar opwachting al gemaakt in het boek ‘We’re amazing 1, 2, 3’, dat momenteel alleen in het Engels verkrijgbaar is. In dat verhaal spreken Elmo en Julia af om te spelen en leert Elmo een andere vriend, Abby, om Julia te begrijpen. „Elmo’s vader heeft Elmo verteld dat Julia autisme heeft”, zegt hij in het boek. „Dus ze doet de dingen een beetje anders.” Dankzij de uitleg van Elmo wordt Abby en Julia ook vriendjes. Het is niet bekend of en zo ja wanneer Julia naar Nederland komt.

Bron: Metro

Deel dit bericht